IKEA: heilig of huichelachtig?

Het is lastig om in deze tijd, met nieuwsberichten over kinderarbeid, design diefstal en klimaatverandering, te bepalen welke bedrijven de “good guys” zijn. Wie moeten we vermijden? Welke bedrijven zijn betrouwbaar? Welke klachten zijn terecht? In deze onzekerheid is het dan ook fijn als bedrijven een positieve impact lijken te maken. IKEA, met haar sterke normen en waarden en beroemde "IKEA-spirit", lijkt zo'n bedrijf te zijn. Oprichter Ingvar Kamprad benadrukte altijd het belang van transparantie, en zorgde ervoor dat IKEA zijn visie om 'een beter dagelijks leven voor iedereen te creëren' voortdurend nastreeft. Het bedrijf praat veel over kernwaarden, maar wat doen ze nou echt? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Mensen

Prijsverlagingen
In deze tijden van inflatie ervaren veel mensen financiële moeilijkheden. IKEA heeft zijn productie- en verzend processen dusdanig geoptimaliseerd, waardoor ze de prijzen van verschillende veelgevraagde producten hebben kunnen verlagen. Bestsellers zoals BILLY, VITTSJÖ en VARDÖ zijn nu betaalbaarder.

IKEA bestseller BILLY
bron: Unsplash – IKEA bestseller BILLY


Liefdadigheidswerk

IKEA is sterk betrokken bij liefdadigheidsprojecten. Het bedrijf werkt samen met lokale, nationale en wereldwijde organisaties voor het goede doel en hulp bij rampen. Ze hebben grote samenwerkingen met UNICEF, Save the Children en het Rode Kruis. Ook hebben ze recentelijk de handen ineen gesloten met daklozen stichting Shelter, wat hun toewijding aan sociale hulp uitlicht.

Inclusiviteit en diversiteit
IKEA’s inzet aan LGBTQ+ inclusie gaat verder dan af en toe Pride-gerelateerde producten op de markt brengen. IKEA heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de gedragscode van de VN tegen discriminatie van de LGBTQ+ gemeenschap in het algemeen en op de werkplek. Ze hebben een wereldwijd LGBTQ+ inclusieplan geïmplementeerd en verkopen regenboogtassen, waarvan een deel van de winst naar LGBTQ+ organisaties gaat.

Het ‘Tack!’ loyaliteitsprogramma
Elk jaar deelt IKEA een deel van de winst met de pensioenplannen van werknemers in de markten die onder de Ingka Groep vallen, IKEA’s grootste franchisenemer. Deze jaarlijkse bonus erkent de bijdrage van medewerkers aan het succes van IKEA, waarbij het gedeelde bedrag voor iedereen hetzelfde is, ongeacht salaris of positie. Sinds de start in 2013 heeft het Tack! (“dankjewel” in het Zweeds) programma al meer dan 8,3 miljard Zweedse kronen uitgedeeld.

Planeet

Tweedehands meubels
Sinds 2021 hebben alle Zweedse IKEA-winkels een circulaire shop, die duurzaamheid bevordert en producten een tweede leven geeft. Deze initiatieven maken het voor klanten gemakkelijker om hun ongewenste spullen een tweede leven te geven en bieden ook koopjes. Wereldwijd hebben de meeste IKEA-winkels een circulaire hoek. Deze hoeken bieden geretourneerde items, showroom items of items met kleine beschadigingen, allemaal in de uitverkoop. IKEA stimuleert niet alleen de verkoop van tweedehands meubels via hun eigen winkels, maar moedigt consumenten ook aan om dit te doen via andere circulaire platforms. Dit jaar kocht IKEA in Nederland bijvoorbeeld advertentieruimte op Marktplaats om tweedehands IKEA-meubels te promoten. Het doel van deze campagne was bewustzijn creëren rondom de levensduur van producten en duurzaam consumeren te stimuleren. Als onderdeel van het duurzaamheidsplan streeft IKEA ernaar om binnen tien jaar al zijn producten van gerecyclede of hernieuwbare materialen te vervaardigen.

Plantaardige voedselopties
De restaurants van IKEA hebben voor ieder wat wils, ook voor degenen met een plantaardig dieet. Met een heerlijk en groeiend assortiment van vegetarische en veganistische opties, moedigt IKEA duurzamer eten aan. De nieuwste toevoeging deze herfst is een nieuwe plantaardige worst, optioneel voor op de beroemde IKEA-hotdog.

IKEA plantaardige hotdog
bron: IKEA Media Library – IKEA plantaardige hotdog


Meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen

Naast de circulaire winkels en plantaardige voedselopties, maakt het initiatief van IKEA om het aantal oplaadpunten voor elektrische voertuigen te verhogen, duurzaam leven toegankelijker voor klanten. Sinds het voorjaar van 2023 breidt IKEA zijn oplaadpunten bij zijn panden uit, waarbij alle elektriciteit afkomstig is uit groene energie.

Is alles zoals het lijkt?

Met alle bovengenoemde punten, lijkt IKEA een positief vooruitstrevend bedrijf te zijn. IKEA’s verleden is echter niet helemaal vrij van controverse, het bedrijf heeft aardig wat kritiek te verduren gehad. Zo bleek dat IKEA’s oprichter, Ingvar Kamprad, in zijn jeugd een nazi-sympathisant was, en lid was van de Zweedse nazipartij SSS (Svensk Socialistisk Samling). Deze onthulling riep terecht veel vragen op over de authenticiteit van IKEA’s inzet voor gelijkheid en diversiteit. Kamprad beweerde later onwetend te zijn geweest over de naziverbindingen van de groepen die hij steunde en betreurde het dat hij als nazi werd bestempeld. In 2012 kwam een andere misstap aan het licht: IKEA verwijderde vrouwen uit catalogus beelden voor de Saudische markt. Het hoofd communicatie van IKEA heeft later publiekelijk het incident afgekeurd en benadrukte dat dit niet overeenkomt met de waarden van het bedrijf. Ook waren er later beschuldigingen dat bedrijven ingehuurd door IKEA, illegaal Oekraïense bossen hebben gekapt. Als reactie heeft IKEA toegezegd deze beweringen te onderzoeken en eventuele problemen aan te pakken.

IKEA Museum: verleden, heden en toekomst

Enthousiast of nieuwsgierig geworden naar het bedrijf? Het IKEA Museum in Älmhult, Zweden, is dé place to be. Het museum is in 2016 geopend en gaat het niet alleen over de geschiedenis en ontwerpen van IKEA; ze hebben workshops, lekker eten en veel activiteiten. Je kunt alles leren over de geschiedenis en toekomstplannen van IKEA. Als je niet naar Zweden kunt komen, bekijk dan hun online museum voor een stukje IKEA-ervaring vanuit huis.

TrustDeals