Besparen op je boodschappen: 10 tips & tricks

Boodschappen doen: iets waar je niet onderuit kunt, maar misschien ook een mooie kans om slim te besparen? Voor iedereen die graag een gevulde ijskast én portemonnee wil, heb ik de ultieme gids samengesteld. Deze tien bespaartips maken boodschappen doen niet alleen voordeliger, maar ook een stuk leuker.

Heb jij een helder beeld van wat je maandelijks aan boodschappen uitgeeft? Of ben je meer het type dat regelmatig de supermarkt induikt zonder het overzicht te behouden? Grote kans dat je meer uitgeeft dan nodig. Maar, hoe breek je deze gewoonte? Begin met het in kaart brengen van je uitgaven. Dit kan eenvoudig via je internetbankieren, waar je je uitgaven bij supermarkten zoals Jumbo en Lidl terugvindt. Schrik je van het totaalbedrag? Lees snel verder!

1. Doe één keer per week boodschappen

Het lijkt misschien een simpele aanpassing, maar één keer per week boodschappen doen kan wonderen doen voor je budget. Het vermindert de verleiding om impulsaankopen te doen en helpt bij het beter plannen van je maaltijden. Je beperkt hiermee ook het risico op meer aankopen dan je daadwerkelijk kunt consumeren binnen een week, wat resulteert in een uitpuilende voorraadkast en voedselverspilling. Plus, het bespaart tijd die je aan leukere dingen kunt besteden! Pro tip: doe je wekelijkse boodschappen niet wanneer je honger hebt ;).

2. Plan je maaltijden en maak een lijstje

Een goed begin is het halve werk. Door je maaltijden voor de komende week te plannen, koop je alleen wat je echt nodig hebt. Bekijk van tevoren wat je nog in huis hebt en pas hier eventueel je maaltijdplan op aan. Maak een lijstje en houd je hier aan. Met een lijstje kun je doelgericht de supermarkt door en zal je minder snel impulsief overbodige producten inslaan. Zo’n lijstje kun je trouwens ook makkelijk digitaal maken, bijvoorbeeld in de Albert Heijn app. Maar je hebt ook handige boodschappenlijst-apps, die je samen kunt delen met je partner, zoals Bring!.

3. Houd de aanbiedingen in de gaten

Een logische tip voor besparen op je boodschappen, maar regelmatig de aanbiedingen checken kan serieus schelen in de portemonnee. Dat kun je ook online doen, bijvoorbeeld op TrustDeals. Veel supermarkten hebben regelmatig producten in de aanbieding, speciale acties of andere kortingen. Pas je maaltijdplanning aan op wat in de aanbieding is en ontdek misschien wel nieuwe favorieten!

4. Sla houdbare producten in

Om ervoor te zorgen dat je aankopen langer meegaan, overweeg dan om houdbare producten te kopen wanneer mogelijk. De lange houdbaarheid van deze producten maakt dat je ze weken of maanden kunt bewaren voordat je ze consumeert. Meestal blijven houdbare producten maanden tot jaren goed in je voorraadkast of ijskast voordat ze hun houdbaarheidsdatum bereiken.

5. Kies verse, bederfelijke producten strategisch

Voor je het weet heb je je geld verspild aan versproducten die je uiteindelijk moet weggooien. Als je te veel verse groente, vlees, zuivel of andere producten koopt die snel bederven, is het alsof je je geld in de prullenbak gooit. Denk dus goed na en schaf alleen verse producten aan waarvan je zeker weet dat je ze op tijd opmaakt. Heb je toch te veel in huis? Overweeg dan om ze in te vriezen en zo de houdbaarheid te verlengen. Ook het kopen van ingevroren fruit en groenten is een goede tip om je vitaminen binnen te krijgen zonder een fortuin uit te geven! In dit artikel vind je nog meer tips over hoe je verse producten zo lang mogelijk vers kunt houden.

6. Koop niet te veel voorbereide items

Supermarkten weten maar al te goed dat tijd voor veel mensen kostbaar is. De schappen liggen vol met handige opties zoals zakjes met voorgesneden groenten, voorgedraaide gehaktballen of verse pasta uit de koeling. Hoewel deze producten ontzettend praktisch zijn, liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan wanneer je zelf groenten snijdt of kiest voor pasta die net iets langer op het vuur moet staan.

7. Overweeg voordeelverpakkingen

Grotere verpakkingen zijn vaak voordeliger. Of het nu gaat om yoghurt, toiletpapier of rijst, de “voordeelverpakkingen” zijn meestal de betere deal. Dit komt doordat meer verpakking en verwerking doorgaans leidt tot een hogere prijs. Zorg er wel voor dat je de grotere hoeveelheden ook echt gebruikt voordat ze bederven.

8. Kies voor huismerken

Van bijna elk product heb je budgetproof en minder budgetproof varianten. Het kan je voor sommige producten zo een euro schelen als je voor het huismerk kiest. Tuurlijk, dat hoef je niet te doen voor je lievelingscola waar geen enkel ander merk aan kan tippen. Maar bij producten als rijst, pasta of bepaalde sausjes proef je waarschijnlijk echt geen verschil. Probeer het eens uit.

9. Neem een maaltijdbox abonnement

Een abonnement op maaltijdboxen zoals HelloFresh of Marley Spoon biedt niet alleen gemak, maar ook een bron van culinaire inspiratie. Deze services kunnen je op de lange termijn helpen geld te besparen door voedselverspilling tegen te gaan. Je ontvangt precies de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt voor elke maaltijd, waardoor je niet eindigt met ongebruikte producten die uiteindelijk in de vuilnisbak belanden. Je kunt vaak ook kiezen voor budget-maaltijden! Lees ons artikel over de voordelen van een maaltijdbox voor meer informatie!

10. Probeer een boodschappenservice

Overweeg online boodschappen te doen bij diensten zoals Picnic of Gorillas. Je hebt direct overzicht in je uitgaven, je kunt gemakkelijk items toevoegen of weghalen uit je mandje, en je vermijdt vervelende verrassingen bij de kassa. Het gemak van thuisbezorging bespaart je bovendien tijd en moeite.

 

Deze gids is jouw eerste stap naar een leven waarin je slim boodschappen doet, heerlijk eet en toch geld overhoudt voor andere dingen. Laat je keuken bruisen van de mogelijkheden en je portemonnee van de besparingen. Hiermee sluiten we onze culinaire bespaar reis af, maar jouw avontuur begint nu pas echt. Succes!

Florence Stroink