De beste sites om tweedehands kleding te kopen en verkopen

De wereld van de tweedehandsmode is waar stijl hand in hand gaat met duurzaamheid. Op verschillende digitale platforms is een schatkist te vinden aan pre-loved pareltjes, waardoor je designer items kunt kopen zonder een fortuin uit te moeten geven. Van de chique avenues van Parijs tot de elegante trottoirs van Londen, luxe mode was nog nooit zo toegankelijk!

Het gaat om meer dan alleen een koopje scoren; het gaat over een levensstijl die kwaliteit en duurzaamheid plaatst boven fast fashion. Of je nu op jacht bent naar die zeldzame vintage Chanel-tas of gewoon een eenvoudige basic van Zara, tweedehands winkels zouden zomaar dé plek kunnen zijn voor jou. In dit artikel bespreek ik de verschillende opties, dus kom met mij mee op ontdekkingstocht langs tweedehands mode platforms!

Vestiaire Collective

Sinds de lancering in 2009 is Vestiaire Collective uitgegroeid tot ‘s werelds toonaangevende online marktplaats voor luxe tweedehands mode, met dagelijks 25.000 toegevoegde items. De enorme selectie biedt de gelegenheid om op zoek te gaan naar specifieke merken of stukken. Het platform onderscheidt zich door een verscheidenheid aan betaalmethoden te accepteren, waaronder betaalkaarten, PayPal en Shop Pay. Ook verbetert het de klantbeleving met beleidsmaatregelen voor verzending, retourneren en order tracking. Met internationale verzending en speciale extra’s zoals cadeauverpakking bedient Vestiaire Collective een wereldwijd publiek dat op zoek is naar luxe tweedehands mode, ondersteund door een scala aan kortingscodes voor slimme shoppers.

tweedehands sandalen van Hermès en leren jas van Zadig & Voltaire
bron: Vestiaire Collective – tweedehands sandalen van Hermès en leren jas van Zadig & Voltaire

FarFetch

FarFetch staat als een baken in de luxe modewereld, niet alleen vanwege zijn enorme aanbod van nieuwe designerkleding, maar ook vanwege zijn innovatieve benadering van duurzaamheid via FarFetch Second Life. Gelanceerd in Europa in 2019 en later in de VS, stelt dit initiatief consumenten in staat om hun designerhandtassen in te ruilen voor FarFetch-tegoed, waardoor het hergebruik van luxegoederen wordt bevorderd. FarFetch’s inzet voor duurzaamheid gaat verder dan wederverkoop, en omvat initiatieven zoals Climate Conscious Delivery om koolstofemissies te compenseren en een selectie van bewuste producten die voldoen aan positieve milieu- en sociale normen. Via diensten zoals FarFetch Donate en een Fashion Footprint Tool, stelt FarFetch klanten in staat om bij te dragen aan een duurzamer mode-ecosysteem.

eBay

eBay valt op als een veelzijdig platform voor zowel het kopen als verkopen van mode-items, en heeft een breed spectrum aan klanten die op zoek zijn naar winstgevende deals. Het kopen en doorverkopen op eBay kan een lucratieve business zijn, omdat gebruikers items tegen lage prijzen kunnen inslaan en doorverkopen. Het platform is bevorderlijk voor het vinden van items in bulk, waardoor het gemakkelijker wordt voor verkopers om te investeren in producten die rendabel zijn. Ook heeft eBay verschillende duurzaamheidsinitiatieven opgericht, zoals het Circular Fashion Innovators Fund. Dit fonds biedt financiële steun aan kleine bedrijven die zich richten op circulaire mode-oplossingen. eBay is dus niet alleen als marktplaats voor verkopers en kopers die op zoek zijn naar tweedehands items, maar ook een platform dat duurzaamheid en innovatie in de mode-sector promoot.

Vinted

Opgericht in Litouwen in 2008, is Vinted uitgegroeid tot een levendige gemeenschap waar gebruikers kleding en accessoires kunnen verkopen, kopen of ruilen. Kopers en verkopers kunnen chatten, er is dus veel gebruikersinteractie, inclusief forums voor discussie. Om af te komen van een verplichte verkoopkosten-model, rekent Vinted nu kopers een beschermingsvergoeding om de transactie veiligheid te waarborgen, die varieert tussen 3% en 8% van de prijs van het item. Deze aanpak heeft aanzienlijk bijgedragen aan de inkomstengroei van het platform, met een forse toename van geregistreerde gebruikers en downloads door de jaren heen. In 2022 breidde Vinted zijn logistieke capaciteiten uit met Vinted Go, door het introduceren van branded lockers in Parijs en een digitaal verzendplatform voor B2B-vervoerders, waarmee het Litouwens eerste tech unicorn bedrijf is geworden.

tweedehands schoenen UGG Australia
bron: Vinted – tweedehands schoenen van UGG Australia

Hardly Ever Worn It

Hardly Ever Worn It (ook wel Hewi genoemd) biedt een gecureerde ervaring voor kopers en verkopers van luxe tweedehands mode. De unieke aantrekkingskracht van het platform ligt in zijn focus op high-end items en het bieden van een veilige transactieomgeving. Met functies zoals ondersteuning voor Apple Pay en een eenvoudig retourbeleid, onderscheidt het zich als een voorkeurskeuze voor consumenten die op zoek zijn naar luxe mode zonder het luxe prijskaartje. Ondanks zijn nichefocus zijn er bij Hardly Ever Worn It nog wel wat uitdagingen, zoals beperkte betaalopties en minder uitgebreide klantenservice functies vergeleken met andere platforms. Echter, de aan luxe mode en gebruiksvriendelijke beleidsmaatregelen maken het een waardevolle marktplaats voor bepaalde shoppers.

NA-KD Circle

NA-KD introduceert een revolutionair concept binnen de mode-retail, gericht op de duurzame cyclus van mode: NA-KD Circle. Dit platform stelt klanten in staat om hun NA-KD-items terug te sturen, in ruil voor shopgoed. Hierdoor is er een circulaire economie binnen het bedrijf ontstaan. NA-KD Circle’s bevordert niet alleen duurzaam consumentengedrag, maar heeft hiermee ook de toon gezet voor andere kledingwinkels die duurzaamheid willen integreren in hun bedrijfsmodellen.

Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven over het aanbod aan platforms die bijdragen aan de ontwikkelende markt voor tweedehands mode. Ongeacht of je iets wilt kopen of verkopen, deze platforms bieden een breed scala aan mogelijkheden, van high-end mode tot tweedehands basics, voor consumenten die hun kledingkast op een duurzame manier willen vernieuwen. Van Vestiaire Collective en FarFetch, die zich richten op luxe, tot eBay met zijn brede bereik en Vinted’s community-gevoel, tot de vernieuwende benadering van NA-KD Circle, elk platform biedt unieke mogelijkheden om duurzaamheid toe te passen in de kledingkast. Het is een mooie stap vooruit binnen de mode-industrie, leidend naar een toekomst vol duurzame fashion.

Florence Stroink