Je huis opfrissen: De lenteschoonmaak checklist

Ligt het aan mij, of vliegt de tijd in 2024? Het is alweer maart en dat betekent dat de lente eraan komt! Zodra de eerste bloemen in bloei staan en de zonnestralen weer tevoorschijn komen, krijg ik zin om mijn leven op orde te brengen. En dan vooral mijn huis. Lente kriebels en een grote lenteschoonmaak gaan hand in hand samen, en daarom heb ik deze checklist voor jou samengesteld. We gaan stap voor stap het hele huis af, zodat geen enkele plek wordt overgeslagen en jij met een fris gevoel de lente in kan gaan!

De voorbereidingen

Begin met bedenken wat je allemaal wilt opruimen en schoonmaken. Kijk welke schoonmaakmiddelen je nog in huis hebt en maak dan een lijstje van producten die je nodig hebt voor jouw grote schoonmaak. Doe dit per ruimte en bedenk welke producten je nodig hebt (bijvoorbeeld: ovenreiniger voor in de keuken, ontkalker voor in de badkamer, etc.). De meeste producten kun je gewoon halen bij jouw Albert Heijn of Jumbo om de hoek, maar houd ook de scherpe aanbiedingen van Kruidvat in de gaten! Geen tijd of zin om inkopen te doen? Je kunt ook een bestelling plaatsen bij Bol.com, grote kans dat je het de volgende dag al in huis hebt!

Bij het aanpakken van de grote lenteschoonmaak is het essentieel om niet alleen aandacht te besteden aan de schoonheid van je huis, maar ook aan je eigen veiligheid. Het is belangrijk om altijd handschoenen te dragen bij het hanteren van schoonmaakmiddelen, om je huid te beschermen tegen mogelijk irriterende stoffen. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie in de ruimtes waar je schoonmaakt, vooral wanneer je werkt met sterke chemicaliën. Dit helpt om de inademing van potentieel schadelijke dampen te voorkomen en zorgt voor een veiligere schoonmaak ervaring. Houd schoonmaakmiddelen ook altijd buiten het bereik van kinderen.

Om je op weg te helpen, heb ik hier een basis lijstje samengesteld met producten die je hoogstwaarschijnlijk nodig hebt:

 • Schoonmaakdoekjes
 • Schuursponsjes
 • Vuilniszakken
 • Zeem
 • Raamtrekker
 • Allesreiniger
 • Keuken spray
 • Ovenreiniger
 • Vaatwasblokjes
 • Schuurmiddel
 • Badkamer spray
 • Anti-kalkmiddel
 • Wc reiniger
 • Glasreiniger
 • Schoonmaakazijn
 • Eventueel speciale reinigers voor RVS, hout en leer
spons en schoonmaakmiddel
bron: Unsplash – spons en schoonmaakmiddel

De keuken

Keukenkastjes en voorraadkast
Begin met de kastjes. Haal alle kastjes leeg en ga eventueel met de stofzuiger er doorheen om kruimels te verwijderen. Maak een heet sopje met allesreiniger en boen de kastjes schoon. Vergeet ook de zijkanten niet. Bekijk daarna de inhoud van de kastjes opnieuw en bedenk hoe je de kastjes in wilt delen. Gooi oude producten weg en zet porselein en servies wat niet helemaal fris lijkt, in de afwasmachine. Kan jouw voorraadkast wel wat orde gebruiken? Schaf dan een aantal opbergcontainers en voorraadpotten aan. Je vindt deze onder andere in het assortiment van IKEA en op Temu.

Ijskast en vriezer
Haal alles eruit, check de houdbaarheidsdatums en maak de binnenkant schoon met een mild schoonmaakmiddel. Vergeet niet de rubberen afdichtingen en de buitenkant schoon te maken, een broedplaats voor bacteriën die vaak worden vergeten.

Oven en fornuis
Gebruik de ovenreiniger volgens de instructies op de verpakking. Voor het fornuis de speciale keuken spray, om vet en aangekoekte resten te verwijderen. Haal de roosters van de afzuigkap eruit en reinig deze ook grondig.

Afwasmachine
Reinig het filter en draai een lege machine op een hoge temperatuur met een vaatwasblokje. Voeg eventueel het onthardingszout en het glansspoelmiddel aan.

Aanrecht en gootsteen
Maak deze grondig schoon met een keuken spray. Vergeet niet de kranen te ontkalken.

De woonkamer

Ontstoffen
Maak alle oppervlakken, inclusief boekenplanken en elektronica, stofvrij. Stofzuig de vloer maar ook onder meubels, tussen de gleuven van de bank en onder het tapijt.

Meubels opnieuw indelen
Soms kan het simpelweg veranderen van de indeling van je woonkamer een heel nieuw gevoel geven. Experimenteer met verschillende opstellingen om de ruimte efficiënter te gebruiken of om een nieuw focuspunt te creëren.

Decoraties
Overweeg om de decoraties te vernieuwen of te herschikken voor een frisse look. Denk hierbij aan kaarsen en geurstokjes, bijvoorbeeld van Baobab, te koop bij De Bijenkorf. Maar denk hierbij ook aan nieuwe binnen planten, zelf haal ik deze het liefst bij Dille & Kamille.

De slaapkamer

Matras
Draai het matras om en reinig het met een stofzuiger. Gebruik indien nodig een matras reiniger voor vlekken.

Kledingkast
Ruim je kledingkast op en doneer of verkoop kleding die je niet meer draagt. Verkopen gaat heel gemakkelijk via Vinted (voor alle soorten kleding) en FarFetch (designer kleding en accessoires). Zo kun je niet alleen een ander blij maken, maar hou je er zelf ook nog een leuk zakcentje aan over. Wist je dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde koolstofuitstoot? Je leest er meer over in dit artikel van Geneva Environment Network. Door jouw kleding een nieuw leven te geven, draag je bij aan een circulaire economie, wat de impact van de mode-industrie op het milieu vermindert. Vouw de kleding die je wilt houden op en leg deze netjes terug in de kast.

Linnen
Was al het linnen en laat dekbedden en kussens luchten. Eens in de zoveel jaar is het ook lekker om beddengoed te vervangen. Op websites als Beddengoed.com vind je veel dekbedovertrek-sets voor mooie prijzen.

kledingkast opruimen
bron: Unsplash – kledingkast opruimen

De badkamer

Douchecabine en bad
Verwijder kalkaanslag en zeepresten met een geschikte reiniger. Maak ook de douchekop schoon door deze in een zak met azijn te laten weken.

Wc
Gebruik een krachtige wc reiniger en vergeet niet de buitenkant en de vloer rondom de wc schoon te maken.

Spiegels en kranen
Maak deze glanzend schoon met een glasreiniger of een mengsel van azijn en water.

Producten
Zet nieuwe doucheproducten neer zoals shampoo en douchegel, bijvoorbeeld van Rituals.

Buiten

Tuin en terras
Veeg het terras, verwijder onkruid en snoei planten en struiken. Gebruik indien nodig een hogedrukspuit om je buitenplek lente klaar te maken!

Tuinmeubilair
Maak tuinmeubilair schoon en controleer of het nog in goede staat is. Repareer waar nodig. Schaf nieuwe nieuwe planten of bloemen aan voor extra kleur, bijvoorbeeld van Plantenreus.

Ramen lappen
Het lappen van de ramen doet wonderen. Je zal zien wat een andere lichtinval dit geeft in je huis! Haal ook een lapje over de deuren aan de buitenkant. Controleer de dakgoten en maak deze vrij van bladeren en vuil.

Met deze uitgebreide lenteschoonmaak checklist heb je alle handvatten om je huis van top tot teen op te frissen. Het gaat niet alleen om het schoonmaken; het is een kans om ruimte te creëren, zowel fysiek als mentaal, voor nieuwe mogelijkheden. Onthoud dat elke kleine inspanning bijdraagt aan een groter resultaat. Dus, zet je favoriete muziek op, trek die handschoenen aan, en laat de lente binnen in elk hoekje van je huis. Moge deze lenteschoonmaak je niet alleen een schoon huis brengen, maar ook de vreugde van een frisse start!

Len van Uuden